Podporujeme Orla východního

Od r. 2012 podporujeme chovnou stanici v Nasavrkách pečující o ohrožené a poraněné ptactvo sokolníka pana Eduarda Školouda.

Při navázání spolupráce jsme si jako emblémového dravce vybrali nádhernou samici supa bělohlavého.

http://www.dravci.com/galerie/category/119-sup-belohlavy-sup

V roce 2015 však supice odlétla na nové působiště a my jsme se nově stali hrdými sponzory samce orla východního.

Náš orel je bystrý jinoch a od svých chovatelů dostal přezdívku Mazlík.

Orel východní známý též pod názvy orel kamčatský, bělokřídlý nebo Stellerův je největším zástupcem rodu Haliaeetus, nejtěžším dravcem světa a jedním z největších dravců vůbec.

Dorůstá 86,5–105 cm a v rozpětí křídel měří 203–241 cm. Samice dosahují hmotnosti obvykle v rozmezí od 6,8 do 9 kg, samci pak od 4,9 do 6 kg.

Živí se výhradně rybami, které loví na otevřeném moři nebo v řekách, kdy z výšky 5 metrů nad hladinou kořist lapí ve střemhlavém letu. 

Hnízdí na Kamčatském poloostrově, v pobřežních oblastech Ochotského moře jižně až po řeku Amur a severně po Sachalin a Šantarovy ostrovy v Rusku. Je částečně tažný se zimovišti na jihu Kurilských ostrovů a na ostrově Hokkaidō v Japonsku.

Celková populace orlů kamčatských je odhadnuta na 5 000 jedinců.

http://www.dravci.com/galerie/category/110-orel-vychodni-mazlik

Od jara do podzimu můžete „našeho“ orla, stejně jako i desítky jiných dravců, obdivovat v expozici v jihlavské ZOO  http://www.zoojihlava.cz/cz/

© 2018 Stanislav Molák